I verkstaden

Svenska I English

Har du någonsin undrat hur det ser ut i verkstaden hos Levenaig Watches, där de handtillverkade klockorna görs? Denna sida ger dig en blick bakom kulisserna.

Holme Finnilä at Levenaig Watches presenting different types of raw materials – bronze, aluminium, brass and titanium – and a watch case.
Allting börjar här: maskinering (normalt svarvning) av den cylindriska del som ska bli boetten. Som råmaterial används både massiva rör och ämnesrör i olika dimensioner. Materialen varierar ifrån brons till mässing, till titan och aluminium. Ett brett sortiment av råmaterial är viktigt för att ge Levenaig Watches sin flexibilitet i skapandet.
Behind the Scenes: Holme Finnilä at Levenaig Watches preparing a bronze watch case for soldering.
En boett i brons förbereds för silverlödning. Då Holme tycker om att använda synliga lödfogar som en viktig del i sina klockors formspråk, är han beredd att lägga ned den extra tid (och tålamodet) som krävs för detta tillverkningssätt. [klockmodell: Sulimyr 42]
Behind the Scenes: Holme Finnilä of Levenaig Watches demonstrating a green lathe
De flesta boetter bearbetas vid något tillfälle i denna svarv.
Behind the Scenes: Turning a titanium Levenaig watch case. Emco Unimat 3.
Svarvning av titanboett. [klockmodel: Gonzag 45]
Behind the Scenes: Holme Finnilä, founder of Levenaig Watches inspecting manufactured parts.
Noggrann kontroller av de tillverkade delarna är ett tidskrävande men viktigt arbete i verkstaden.
Behind the Scenes: Engraving a Levenaig watch dial using a Friedrich Deckel pantograph engraver.
En urtavla (nästan) redo att graveras. I detta fall användes en Friedrich Deckel kopierfräs. [klockmodell: Gonzag 45, alternativt Eaign 38]
Behind the Scenes: Levenaig Watches Sulimyr 42 serial number
Varje klocka förses med ett unikt serienummer som graveras in i boetten. [klockmodell: Sulimyr 42]
Behind the Scenes: Levenaig Watches dial with logo engraved by laser
En Levenaig-klocka behöver förstås också en logotype. Men att hitta de rätta inställningar till gravyrutrustningen kan ta sin tid. Men man får inte glömma att tålamod är en av de viktigaste ingredienserna i ett lyckat klockprojekt.
Behind the Scenes: Levenaig Watches roughly machined watch hands
De första stegen i tillverkningen av dessa visare är avklarat. Men ännu är det långt kvar tills de är redo att monteras i en klocka.
Behind the Scenes: Holme Finnilä at Levenaig Watches working on a titanium Levenaig screw-down crown.
Tillverkningen av Levenaig Watches egna skruvkronor hör till de mer krävande momenten i verkstaden. Särskilt när de tillverkas i titan. Till och med de små teleskopmekanismerna (inklusive spiralfjädrar) görs in-house.
Holme Finnilä, founder of Levenaig Watches holding a finished watch in a blue wooden box.
Äntligen! Efter många timmars arbete i verkstaden har en ny klocka färdigställts och är redo att levereras. Levenaigs klockor levereras i träaskar (handgjorda av Levenaig Watches, förstås).